Космическият тандем Златина Кушкиева и Йоана Йорданова

Към първа част.

Най-ценното, което клиент или партньор на HR Consulting Partners и U Matter Corporate Wellness е споделял като обратна връзка с вас?

Йоана: Много неща сме чували като обратна връзка през годините, затова ще споделя нещо, което ме докосна през днешния ден. В разговор с клиент, той каза: „Откакто работим заедно, нямаме нужда и не сме се замисляли да използваме друга компания“. Ами как да скрие човек усмивката си в такъв момент?!

Златина: Имаме двама клиенти, които независимо един от друг, през първата година на нашето сътрудничество казаха: „За начина, по който работите, и резултатите, които ние като компания постигаме благодарение на вас, моля ви да си качите цените“. И следващите години за тези клиенти ние не ги качихме – защото с тях порастваме, и ни предизвикват да сме още по-добри.

Какъв съвет бихте дали на човек, екип или компания, които правят първите си стъпки във вашата област – човешки ресурси и корпоративен уелнес?

Златина: Удовлетворяващо е да знаеш, че чрез услугите за грижа за благосъстоянието на служителите ефектът от твоята работа е траен и се мултиплицира. В страна, в която често чуваме „седни да пием по едно, на какъв психотерапевт ще ходиш“, и често хората не знаят как да управляват личните си финанси; или пък не са удовлетворени от развитието на своята кариера; или различни аспекти на физическо здраве – да предоставяш услуги за уелнес /грижа за благосъстоянието е удовлетворяващо за нас и необходимост за получателя на услугата.

В услуги, свързани с човешки ресурси, има страшно много компании – малко са тези, които искат да направят усилията, необходими да разработиш и предоставиш точно това, от което клиентът има нужда. Защото изисква инвестиция от страна на консултанта да се вникне дълбоко, да се идентифицират нуждите и предложи/разработи решение. Лесно се продават готови решения, но дали клиентите имат нужда точно от тях? Ето това е голямата разлика в нашата работа както за бизнеса ни в HR Consulting Partners, така и за U Matter Corporate Wellness.

Йоана: Бих ги посъветвала да помислят какво наистина искат да постигнат още преди да са започнали. Това би помогнало да извървят пътя си по-лесно, защото гъвкавостта и импровизацията са хубаво нещо, но само ясната цел по мое мнение може да предотврати лутане и допускането на ненужни грешки. Също бих ги посъветвала да мислят иновативно и с поне няколко стъпки напред, защото всичко около нас се променя бързо, дори само докато споделям мислите си по темата.  

Защо Йоана Йорданова и Златина Кушкиева са толкова добър тандем? Какво научихте една за друга от съвместната си работа?

Йоана: Златина и Йоана са космически тандем! Толкова различни, но и доста еднакви по отношение на светоусещане. Познаваме се от вече близо 10 години и макар че тогава Златина още не подозираше, аз си пожелах да работим заедно някой ден. Пътищата ни се пресякоха отново през 2018 г. и с чисто сърце мога да кажа, че се сбъдна професионалната ми мечта! От нея научих и още уча, че всичко и по всяко време е възможно – да, звучи клише, но работи на практика, когато се постараеш достатъчно. Научих, че когато си упорит и имаш цел, винаги ще намериш път към нея. Научих също и колко важно е форматирането! 

 

Златина: Аз научих, че е много полезно идеите, които генерирам, да ги обсъждам с Йоана, която ще ме „заземи“ в моментите, в които аз „хвърча в небето“. И че когато тя е твърде здраво стъпила на земята, аз упорито и безотказно й слагам крила, казвайки как може да стане. И дори да не стане, пак сме доволни – че сме пробвали и тествали. Добър тандем сме, защото се допълваме и защото ни е весело и шумно, като сме заедно. И защото да имаш бизнес, може да бъде песен, ако ти искаш да бъде песен. 

 

Върху кои конкретни услуги и добри практики ще се фокусирате през следващата година?

Златина: Тук няма да изненадаме никого, като споделя, че ние като съдружници имаме веднъж среща за стратегия за следващата година още през юли на предходната година, след което още една през ноември – използваме целия си опит от корпоративния свят. Основните ни приоритети за 2023 г. са в посока дигитализация на администрирането на персонал (което е една от услугите ни); надграждане с конкретни проекти, които планираме, на услугите за развитие на мениджъри и лидерските академии, които вече 3 години реализираме с наши партньори;  надграждане на услугите в областта на грижа за благосъстоянието на служителите с още аспекти на уелнес; добавяне на коучинг услуги в нашето портфолио, може би още едно международно партньорство – по принципа на това, което имаме с CriteriaCorp за инструменти за оценка на служители, но в други области на нашите услуги. И разрастване на екипа, което ще бъде най-трудното според мен – да намерим правилните хора за екипа ни.

Йоана: В следващата година планираме да се фокусираме върху иновации, макар и да не сме иновативна компания. Забелязваме, че бизнесът и нуждите на хората се променят толкова бързо (споменах го вече по-горе), че не можем да правим нещата по същия начин. И в нашата сфера стремглаво навлиза дигитализацията, така че работим по идеи за улесняване и автоматизиране на процесите ни, което да бъде от полза и за нашите клиенти. Надявам се и си пожелавам 2023-та да бъде балансирана и нормална за всички нас, за да я направим супер успешна!