Growth Mindset и защо е толкова важен за бизнеса

Терминът Growth Mindset е въведен от Карол Дуек, жена професор по психология в Станфордския университет. Да притежавате Growth Mindset, означава да вярвате, че интелигентността, талантът и уменията не са фиксирани и статични. Обратното на Growth Mindset е Fixed Mindset.

„Не съм добър в математиката, чуждите езици, рисуването, организирането, преговорите.“

„Не съм добър в математиката, чуждите езици, рисуването, организирането, преговорите все още.“

Долавяте разликата, нали?

Човек с Fixed Mindset избягва предизвикателствата, лесно се отказва и се чувства застрашен от чуждите успехи. Това отчасти се дължи на факта, че Fixed Mindset не разглежда интелигентността и таланта като нещо, което развиваме, а като нещо, което „сме“. Fixed Mindset води до негативно мислене. Човек може да се провали в дадена задача и да вярва, че това е защото не е достатъчно умен, за да я изпълни. Човек с Growth Mindset може да се провали в същата задача и да вярва, че това е защото трябва да прекарва повече време в практикуване.

Да притежаваш Growth Mindset, означава да осъзнаваш, че човешкият мозък е пластичен, а не статичен – той има способността да учи и да се подобрява. Когато бизнесът и лидерите работят с Growth Mindset, те търсят предизвикателствата и приемат провала като положителна част от процеса на учене и растеж. Те също така култивират Growth Mindset в своите компании, като насърчават служителите си да предизвикват себе си, да се учат от успехите и неуспехите си и да се развиват.

С правилния Mindset и подкрепа хората са способни на много повече, отколкото си мислим. Това е ключовото послание на Карол Дуек в книгата „Mindset: The New Psychology of Success“.
Как да включим Growth Mindset във фирмената ни култура? 

ü  Правете разлика между продуктивност и растеж

Много компании базират фирмената си култура на представянето и продуктивността: кой прави най-много продажби, кой сключва договора за най-голямата сделка и т.н. Въпреки че е страхотно да отбелязвате успехите във вашия бизнес, за да култивирате Growth Mindset, е важно и да възнаграждавате усилията, опита и иновациите. Така ще създадете среда, в която служителите се чувстват комфортно да предизвикват себе си, да изпробват нови идеи и да се учат от неуспехите. 

ü  Предизвикателства, провали, учене

В човешката природа е да се чувстваме неудобно в нова среда, с ново преживяване. Научете се да разпознавате това усещане на дискомфорт и да се стремите към него. Най-често предизвикателствата, които ви карат да се чувствате най-некомфортно, са и тези, които се оказват най-полезни. Ако никога не сте се проваляли в начинание, има вероятност никога да не сте опитвали. Неуспехът проправя пътя към успеха с възможности за растеж и учене. Когато вие или тези, които работят за вас, се провалите, признайте и наградете опита. За да култивирате Growth Mindset във вашата компания, трябва да създадете среда, в която служителите да не се страхуват от провал. Всяко ново нещо, което не знаете, предоставя нова възможност за учене и растеж. 

ü  Обратна връзка: слушайте и чувайте

Въпреки че всички обичаме да получаваме похвали и комплименти, най-ценната обратна връзка е тази, която насърчава подобрението, а не чувството на одобрение. Бъдете непредубедени, когато чувате критика, и я използвайте ефективно. Ако отрицателната обратна връзка поставя на изпитание нервите ви, си дайде време, за да осмислите спокойно коментарите, преди да предприемете действия. Така може да сте сигурни, че ще отговорите от рационална гледна точка. 

ü  Празнувайте чуждите успехи

Да изпитвате чувство на ревност или разочарование, докато наблюдавате успеха на другите (особено когато сте изправени пред предизвикателства), е съвсем естествено. Тези чувства обаче не са никак здравословни. За да насърчите и да работите с Growth Mindset, трябва да се чувствате искрено щастливи за успехите и постиженията на другите. Growth Mindset търси подобрение във всички области – не само в собствените начинания. Позволете на успеха на другите да ви насърчи, като подходите към него с мисълта „Ако те могат да го направят, и аз мога“. 

ü  Изключете Fixed Mindset

Твърде млад, твърде стар, твърде неопитен или недостатъчно образован? Преценяването на някого по този начи за дадена работа е огромна грешка – допуска се, когато се работи с Fixed Mindset. Човек, когото смятате за „твърде-нещо-си“, за да върши работата правилно, може да има свежа гледна точка, необходима, за да върши работата по-добре. Осигурете на всички свои служители инструменти и ресурси за обучение, за да продължат да учат – така ще помогнете на бизнеса си. Fixed Mindset ограничава растежа на бизнеса и чрез традиция и/или строги политики и процедури. Бъдете отворени, когато става въпрос за начина, по който правите бизнес. Само защото вашият метод се е доказал от години, не означава, че е единственият, най-бързо развиващият се или най-добрият. Growth Mindset дава различна перспектива, подходи и резултати.