Ключови индустрии за 2021 г. и как да имате успех, ако търсите работа в новите условия

2020 г. свърши, затова вече отправяме поглед към 2021 г. Какви посоки се очертават пред бизнеса и пазара на труда според експертите? Как да се впишете в новите тенденции и да имате успех, ако търсите работа или обмисляте смяна на сферата?

По-големите компании, които имат достатъчно парични потоци и спадат към процъфтяващи индустрии, вероятно ще търсят нови служители в началото на годината, докато по-малките фирми или тези в засегнатите сектори не е изключено да преустановят наемането на хора поне до лятото. Това означава, че 2021 г. може да е моментът за излизане от зоната на комфорт при много професионалисти или за скок в кариерата. Особено ако искате да увеличите шансовете си за по-бързо намиране на работа или ако ви предстои кариерна промяна.

5 индустрии, които ще имат бум на развитие и наемане на персонал през 2021 г. 

1.       Информационни технологии (IT)

2020-а беше голяма година за технологичните компании, защото по дефиниция те не разчитат на физически обекти, за да се свързват с потребителската си мрежа. И преди COVID кризата те бяха готови да функционират почти изцяло онлайн, тъй като повечето от служителите им могат да работят от вкъщи. Тази индустрия съвсем естествено ще продължи да доминира на пазара и през 2021 г.

2.       Финансови технологии (FinTech)

Още преди пандемията сферата на финансовите услуги се развиваше в посока алтернативни разплащания и онлайн банкиране. COVID само ускори прехода от физическите обекти, в които се извършват операциите, към виртуалната среда, която е значително по-гъвкава. Със сигурност ще видим повече работни места във финтех секторите през 2021 г. 

3.       Електронна търговия

Някои бизнеси успяха да се трансформират към електронна търговия по време на първия локдаун и така оцеляха. Все повече нараства броят на хората, които купуват продукти онлайн, това няма да се промени и след COVID. Компаниите с онлайн опция или с успешно преориентиране към продажби почти изключително през мрежата, вероятно ще продължат да увеличават персонала си, за да отговорят на търсенето. 

4.       Обслужване на клиенти

Ще има много търсене в сферата на всичко, което включва обслужване на клиенти. Компании, предлагащи софтуерни услуги (тъй като ще продължи да се разчита на функциониране във виртуална среда и на отдалечена работа) и търговия на дребно (тъй като потребителите ще продължат да пазаруват приоритетно онлайн), ще имат нужда от повече персонал. 

5.       Здравеопазване и здравни технологии

Тези индустрии ще продължат да се разрастват, докато сме в условия на пандемия, защото тя направи обществото по-ориентирано към проблемите на здравето и по-силно разчитащо на технологиите. Съществуват вече виртуални медицински грижи на база специално разработени за целта приложения. Ще има раздвижване и в областта на превантивната медицина и профилактика на общественото здраве.

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

5 важни стъпки, за да имате успех, ако търсите работа в новите условия

1.       Решете дали трябва да смените сферата

Ако се очаква вашата индустрия да продължи да се разраства през 2021 г., е просто: съсредоточете се върху това, да направите себе си възможно най-силният кандидат (поддържайте уменията си с практическа работа, наблегнете на усилията си в мрежата, оптимизирайте автобиографията си). Но ако по-голямата част (или целият) от вашия опит е в силно засегнат сектор (като ресторантьорство и туризъм), може да помислите за нова сфера и ниша (като електронна търговия или виртуално обслужване на клиенти), където много от вашите умения биха били полезни.

2.       Определете кои са преносимите ви умения

Направете преглед на уменията, които притежавате от предишната си позиция и сфера, и определете кои от тях ще бъдат най-подходящи за пренасяне и използване. Помислете и как бихте могли да ги надградите и подобрите (например с онлайн обучения и курсове). Тук спадат главно меките умения, но и не само. Можете да ползвате кариерно консултиране или да работите с кариерен коуч, който да ви помогне за изготвяне на убедително послание относно вашите преносими умения.

3.       Проучете

Необходимо е да научите възможно най-много за ролята или индустрията, към които искате да се насочите. Прегледайте обяви за работа и помислете как вашите умения могат да се свържат с изброените изисквания. Разгледайте LinkedIn профилите на хора, които имат желаната от вас работа, вижте историята на тяхната кариера и начина, по който описват ролята си. Всяка индустрия има своя собствена терминология, уверете се, че я използвате в автобиографията си (без да лъжете, разбира се).

4.       Продължете да разширявате професионалната си мрежа

Разговорите с хора от индустрията, към която се насочвате, ще ви помогнат да разберете тенденциите и да определите кои умения ще бъдат най-важни за потенциалните работодатели. И не забравяйте, че има много различни начини за свързване в мрежа. Освен мрежата си от контакти в LinkedIn използвайте всички възможности в момента, за да присъствате на виртуални конференции, да се присъедините към групи и организации, да бъдете част от дискусии, които представляват интерес за вас. 

5.       Покажете ентусиазъм

Често консултантите по подбор на персонал и мениджърите предпочитат кандидати, които са нетърпеливи да навлязат в тяхната сфера, направили са своите проучвания и са говорили с хора за индустрията. Достатъчно е да имат основни умения и да покажат готовност да бъдат обучени. Демонстрирането на истинска страст към новото амплоа ще ви отведе далеч. Това означава да имате отлични първи 30 секунди (elevator pitch – кратка реч, с която се представяте, обикновено в отговор на „Разкажете ни за себе си“ в началото на интервю за работа). Трябва да умеете да „продадете“ себе си и да сте готови да говорите за причините за новата посока в кариерата ви.

Cover Photo: ThisisEngineering RAEng on Unsplash