Какво да (не) правите по време на zoom интервю

(По действителен случай)
Млада жена от България, която живее в Дъблин и отглежда сама детето си, кандидатства за работа във
Facebook. Интервюто е онлайн и преминава през седем етапа, всеки от които е видеосреща със служители от различни нива и отдели във и извън компаниятаагенция подбор на персонал, HR администрация, първо ниво мениджъри, второ ниво мениджъри, заради спецификата на позицията. По време на една от последните срещи детето, което е на почти годинка, се разплаква, интервюиращите предлагат прекъсване и насрочване на нови дата и час. Жената отказва, защото е твърдо решена да получи тази работа, макар че интервюто е напът да се превърне във фиаско. Разговорът продължава в тези условия. Тя е убедена, че се е провалила. След няколко дни ѝ се обаждат и ѝ съобщават, че е одобрена и че са силно впечатлени от уменията ѝ да работи под стрес и да запазва самообладание. На практика тя е отговорила на десетки въпроси професионално, на език, който не е родният ѝ, докато се опитва да успокои плачещо бебе и да изглежда спокойна.

Любопитен и вдъхновяващ пример. Навярно всеки, независимо от сфера, професия, позиция, ще открие по нещо за себе си. Ще получи доза стойност, без значение дали се занимава с рикрутмънт, с обучение и управление на хора (обучения на мениджъри с акцент върху лидерските умения, по-широки обучения за меки умения), търси си нова работа или просто му е интересно да разбере нещо от кухнята на огромна компания като Facebook.

COVID-19 всъщност само ускори тенденция, която вече съществува. Парадоксът на цялата глобална свързаност посредством Интернет е в отдалечеността, която навлезе в живота ни на всички нива. Пазаруваме, работим, срещаме се от разстояние, интервютата за работа все по-често се провеждат дистанционно през платформи от типа на zoom. От непосредственото общуване фокусът е трайно изместен към онлайн комуникацията и видеоконферентната връзка. Не гледаме в очите човека срещу нас, гледаме в камерата.

Без значение дали сте интервюиращ или интервюиран, ето как да се подготвите, за да се представите отлично по време на zoom интервю/среща.

Тествайте техниката

Уверете се, че техниката ви е настроена правилно и работи безпроблемно. Тествайте връзката си с Интернет и микрофона. Помислете и за слушалки, те също подобряват качеството на звука и помагат за блокиране на разсейващи шумове. Презастраховайте се с Ethernet кабел, ако Wi-Fi връзката не е стабилна и прекъсва. Колкото по-малко трябва да мислите за оборудването си по време на самото интервю и непосредствено преди него, толкова по-лесно ще се съсредоточите върху разговора. Можете да тренирате с приятел, като направите запис, за да проверите качеството на видеото и звука, светлината, позиционирането на картината, поведението и реакциите си.

Редуцирайте разсейващите фактори

Ако не живеете сами и по време на интервюто няма да сте сами, предупредете всички и намерете уединено място, което ще ви позволи да останете съсредоточени. Към разсейващите фактори спадат и известията на лаптопа и телефона ви. Изключете ги (звук и изскачащи прозорци) преди интервюто. При спешни случаи използвайте mute бутона. Направете всичко онова, което зависи от вас – уверете се, че кучето ви не лае, децата ви не плачат. А ако това се случи, не го игнорирайте и кажете, че сте направили всичко възможно например за да изолирате кучето. Освен че ще стане ясно, че сте се постарали, ще покажете и че можете да бъдете адаптивни и гъвкави (справка – примерът, с който започнахме).

Бъдете навреме

Бъдете точно навреме. Ако подраните 10 минути, може да стоите пред празен екран. Това е достатъчно време, за да загубите фокуса си. Или можете да прекъснете друго интервю. Разбира се, не искате и да закъснявате. Това ще направи неприятно впечатление. Можете да настроите алармата за 10 минути и за 1 минута преди планираното време. Когато алармата за 10 минути се включи, отидете на бюрото си, прегледайте бележките си, проверете техниката. Когато чуете алармата за 1 минута, се впишете. Ако не можете да се включите навреме поради непредвидени технически грешки, не забравяйте да се извините и да обясните защо сте закъснели, след като успеете да се присъедините към срещата.


Снимка: pexels.com

Дрескод, език на тялото

Облечете се така, както бихте отишли на нормално интервю. Не носете бижута, които се движат или могат да разсейват. Опитайте се да ограничите жестовете на ръцете си до рамките на екрана. Може да сте с домашни пантофи, те няма да се виждат така или иначе, но сигурно ще се почувствате по-самоуверени, ако носите елегантни обувки. „Dress for success, гласи една популярна максима. Можете да седите, но можете и да сте прави, за целта ще ви е необходима отделна камера. Когато се изправите и сте лице в лице с камерата, вие сякаш говорите лице в лице с човека, с когото провеждате срещата. Това също ви позволява да използвате по-цялостно езика на тялото, което обикновено е невъзможно, когато седите съсредоточени в камерата на лаптопа.

Дяволът е в детайлите

  •         Име

Ще се изненадате колко на пръв поглед незначителни неща са в състояние да окажат влияние върху цялостното представяне. На първо място, използвайте пълното си име за zoom акаунта. Например има хора, които са си създали първоначално акаунт с прякор или кратко име, за неформално общуване с близки и приятели. Недопустимо е да останете с такъв акаунт или да не го преименувате преди делова среща. За да изглеждате достатъчно професионално, изпишете името и фамилията си.

  •         Фон

Препоръчително е фонът да бъде максимално семпъл. Например празна стена – скучно е, но е неутрално. Ако все пак искате да не е така празно, можете да позиционирате в кадъра цветя или рамкирана снимка, но фонът не трябва да е разсейващ или по-интересен от вас. Можете да ползвате и виртуален фон от zoom. Изберете такъв, който да не отвлича вниманието, да не е прекалено ярък. Пробвайте го предварително, за да видите дали изглежда добре. Най-добрият вариант е фон, който казва нещо за вас. Например ако кандидатствате за отдалечена позиция, покажете своя хоум офис. Това означава, че сте отделили време и ресурси, за да създадете пространство, което ви позволява да работите ефективно.

  •          Осветление

Флуоресцентното или прекалено яркото осветление не е най-сполучливото. Не се нуждаете от професионален комплект за осветление, но трябва да помислите как можете да използвате естествената светлина от прозорците, за да постигнете ясен и детайлен образ на лицето си. Опитайте да седнете пред прозореца, като оставите светлината да ви облива директно. През повечето време на деня това ще осигури перфектно равномерно осветление. Избягвайте да поставяте източника на светлина зад себе си.

Вместо финал: още 2 съвета и 2 хитри трика

Усмихвайте се, защото ведрата усмивка разчупва ледовете. Не прекъсвайте събеседника си, защото това може да наруши ритъма на интервюто и да прозвучи грубо, без значение колко учтиво сте подходили. За да не пропуснете нещо важно, си подгответе записки с въпросите, които бихте искали да зададете, поставете го под или в долната част на екрана. Запишете интервюто, ако е възможно. Така ще имате материал за анализ и ще можете да се усъвършенствате в zoom.

Заглавна снимка: pexels.com